Title Image

MAAK EEN FOTOWAND VAN JE MOOISTE FOTO’S!

MAAK EEN FOTOWAND VAN JE MOOISTE FOTO’S!

Heb je nog foto’s van een fotoshoot die je ooit gedaan hebt? Of heb je tijdens je vakantie mooie reisfoto’s gemaakt en wil je deze graag een plekje geven in je interieur? Dan is het leuk om je eigen fotowand te maken! Dat kan tegenwoordig op heel veel verschillende manieren, maar zelf vind ik een fotowand met houten lijsten erg mooi. Hoe maak je stap voor stap zo’n fotowand, en hoe zorg je ervoor dat je foto’s mooi tot hun recht komen in je interieur? Ik vertel je er meer over!


Dit heb je nodig:

  • Fotoafdrukken op maat
  • Fotolijsten op maat
  • Papier en potlood, schaar
  • (Beton) spijkers en hamer, rolmaat
  • Een rol papier (Ikea) of grote vellen papier

 

Mijn fotolijsten zijn de Hovsta van Ikea in de berkenhouten kleur. Voor de fotowand in dit blog heb ik deze maten van de lijsten gebruikt: 61 x 91 cm, 2 keer 30 x 40 cm, 3 keer 40 x 50 cm

Stap 1: Design je fotowand

Allereerst maak je een foto van de muur waar je je lijsten wilt ophangen. Daarna ga je bedenken wat voor soort foto grid je wilt maken. Zelf heb ik hiervoor mijn eigen muur opgemeten. Daarna heb ik in het programma Photoshop de lijsten op schaal gemaakt, die zie je in de afbeelding als de oranje vlakken. Als je geen photoshop hebt, kan je ook de foto van je muur een paar keer uitprinten en hierop zelf een fotowand tekenen.

Fotowand Stap 2

Stap 2: Kies het formaat van de lijsten

Als je weet wat voor soort grid je op de muur wilt hebben, ga je kijken welk formaat lijsten hierbij passen. Zelf heb ik gekozen voor lijsten van IKEA, maar je kan ook kijken bij Dessenio. Je kunt je rolmaat gebruiken om te kijken of de lijsten qua maat passen aan je muur. Als je je lijsten in een winkel koopt, kan je de lijsten vooraf nog even op de winkelvloer leggen om te checken of je grid leuk is!

Fotowand stap 3

Stap 3: Trek je lijsten over op papier 

Vervolgens leg je elke lijst op een stuk papier. Trek met een potlood een vierkant om de lijst en knip deze uit.

Fotowand stap 3b

Meet daarna de afstand tussen de bovenkant van de lijst en het ophanghaakje. Teken dan een stipje op het uitknipte stuk papier zodat je weet waar het spijkertje moet komen. Dit maakt het zoveel makkelijker om je lijsten mooi strak op te hangen!

Fotowand stap 3c

Nu hang je alle uitgeknipte stukken papier aan de muur. Hierdoor weet je precies hoe je lijsten er in het echt uit komen te zien, en kan je de afstand tussen je grid nog een beetje aanpassen.

Stap 4: de lijsten ophangen

Dan is het tijd om je lijsten op te hangen! Ik vroeg Pim om dit te doen, aangezien hij erg handig is met de hamer 😉 Je kunt dit doen door de spijker te plaatsen op het stipje wat je hebt getekend voor de spijker. Vervolgens hamer je de spijker erin in kan je het stuk papier weghalen. Je kunt nu alvast al je lijsten ophangen, zonder je fotoprints erin.

Stap 5:  Foto’s inlijsten!

Daarna begint het leuke werk: bedenken welke foto’s je in de lijsten wilt hebben! Maak hiervoor een selectie van foto’s die je heel mooi vindt en die echt bij jou en je interieur passen en bestel deze online. Vind je één van deze prints die aan mijn muur hangen mooi en wil je deze laten afdrukken door mij? Stuur me dan even een mailtje!

 

Tip! Heb je een creatief programma zoals Canva of photoshop? Dan kan je alvast kijken hoe je prints bij elkaar zullen staan. Dit doe je door een foto van je lijsten te maken en in photoshop de foto’s in de lijsten te ‘plakken’. Heb je geen photoshop: print dan je favoriete foto’s op klein formaat uit en leg ze bij elkaar om te kijken of ze mooi bij elkaar passen qua kleuren.

fotowand stap 5b

Hoe krijg je een mooie eenheid in je fotowand?

Kies voor foto’s die passen bij de kleuren van je interieur! Kijk ook of de kleuren van je foto’s goed bij elkaar matchen. Als je veel lijsten aan de muur hebt hangen, kies dan voor foto’s met een rustig beeld of waar 1 onderwerp op te zien is. Of wissel een druk beeld af met een beeld van een mooie zee, een plant of bloem. Kijk ook goed naar de kleur en vorm van je lijsten. Ik heb zelf een witte muur, dus koos ik voor houten lijsten in één kleur. Dat schept eenheid!

 

Zoek je nog mooie foto’s voor aan je muur, en wil je hiervoor graag een fotoshoot doen?

Boek dan een fotoshoot bij mij of stuur me even een berichtje via Facebook of Instagram!

BEKIJK OOK ANDERE BLOGS