Title Image

FOTOSHOOT TIPS VAN JANTASIE

FOTOSHOOT TIPS VAN JANTASIE

Yes! Je hebt een fotoshoot geboekt en de datum staat gepland. En dan is het toeleven naar dit leuke moment. Ik kan me goed voorstellen dat je denkt: hoe kan ik me voorbereiden, en wat trek ik aan? Daarom mijn 5 tips, zodat jij helemaal geniet van de shoot! 

Tip 1: Kom zoals je bent

 

De eerste tip is eigenlijk de belangrijkste: wees jezelf! Ik fotografeer je het liefst zoals je écht bent. Inclusief al die imperfecties, die jou JOU maken. Zodat je later de foto’s terugkijkt en denkt: ja, ik herken mezelf echt. Kom dus vooral naar de shoot zoals jezelf bent. Dan heb ik het over je persoonlijkheid en hoe jezelf voelt op dat moment. Echt, ik heb zoveel verschillende mensen voor mijn camera gehad. Van stille muisjes tot stuiterende enthousiastelingen.

 

Als je zenuwachtig bent voor de shoot: laat het me gerust weten. Zelf zou ik het op het begin ook spannend vinden: je staat natuurlijk niet elke dag voor een camera. Maar ik kan je ook geruststellen: die zenuwen gaan weg. Je gaat het waarschijnlijk zelfs leuk vinden om voor de camera te staan. En aan het eind van de shoot denk je: oooh, dit viel mee. Of oooh, dit was echt leuk! 

Tip 2: kleding

 

Trek iets aan wat bij je past, dat is erg belangrijk. Je kunt gaan voor natuurlijke tinten (wit, beige tinten) of juist iets kleurrijks. Uiteraard kan ik je advies geven over de juiste kleuren. Kijk voor inspiratie op het moodboard dat ik voor je heb gemaakt of check mijn instagram voor kleding die gedragen wordt tijdens shoots. Hieronder een kleurenpalet met tinten die veel mensen goed staan, en die bij de stijl van Studio Jantasie past.

Familieshoot in de natuur

Doe je een shoot met meerdere personen, dan is het leuk om de tinten op elkaar af te stemmen. Kies bijvoorbeeld 1 of 2 tinten en zorg dat iedereen iets aan heeft in deze kleur. Dit geeft eenheid in het totaalbeeld. 

 

Shoot bij je thuis

Kom ik bij je thuis voor een shoot, bijvoorbeeld bij een newborn? Match je kleding dan met je inrichting, bijvoorbeeld van de woonkamer, de slaapkamer of babykamer. Zachte tinten passen vaak mooi bij het babyhuidje van je kind. Maken we ook foto’s op de ouderslaapkamer? Zorg dan voor een neutrale (lichte) kleur dekbedovertrek zonder print. 

 

Probeer dit te vermijden:

Ik ben fan van heldere kleuren, maar niet van te felle kleuren zoals neon groen, knalrood of fluorroze. Dat leidt de aandacht af van jou, en bovendien vindt mijn camera deze kleuren ook lastig om mooi vast te leggen. Ga liever voor zachtere of neutrale tinten. 

 

Donkere tinten zoals zwart of donkergrijs maken je gezicht grauw en flets, ga dan liever voor donkerblauw of lichter blauw. Probeer opvallende logo’s en grote teksten ook te vermijden op je kleding. Een print is leuk! Kies voor een wat grotere print. Een te fijne fijne print (kleine streepjes of ruitjes) geeft moire in het beeld (moire is een effect of patroon wat ontstaat op de foto wanneer je een te fijne print aan hebt)

Locaties met zand of een neutrale ondergrond, geven een mooie natuurlijke glow aan je huid.

Tip 3: kies je locatie

 

Ben je nog op zoek naar een mooie locatie? Zoek een plek die iets over jullie vertelt. Bijvoorbeeld een plek waar je graag wandelt of mooie herinneringen aan hebt. Vind je het lastig om een locatie te kiezen? Ik help je graag met suggesties.

 

Tijdens de shoot spot ik de plekken waar het licht mooi valt. Locaties waarbij je alleen op een groen grasveld staat, geven een groene reflectie in je gezicht, dus die willen we het liefst vermijden. Kies liever voor locatie met een neutrale ondergrond: heide, de duinen, een meer of het strand. Een oud stadje kan ook heel leuk zijn of een mooie industriële plek met architectuur. Wil je foto’s in een bos maken? Kijk of er plekken zijn waar het niet te donker is en waar licht tussen de bomen valt. 

 

In de omgeving van mijn woonplaats Hilversum fotografeer ik graag bij: Hoorneboegse heide Hilversum, Zuiderheide Laren en Soesterduinen. 

4. Wat maakt jou uniek?

 

Tijdens de shoot vind ik het leuk om je beter te leren kennen. Om de shoot nog wat persoonlijker te maken kan je iets naar de shoot meenemen wat bij jullie past. Zo heb ik gezinnen gehad die een gitaar, voetbal, bellenblaas, een mooi kleedje, matchende zonnebrillen of zelfs een Volkswagen busje meenamen. Creatief, vind ik leuk!

 

Zelf neem ik vaak de polaroid camera mee. Dit vinden kids geweldig omdat ze dan ook fotograaf kunnen zijn. Is de shoot bij jullie thuis? Leg spulletjes klaar die bij jullie passen, die een verhaal vertellen over jullie.

5. Op de dag zelf:

 

En dan is de dag aangebroken. Je hebt vast heel veel zin in de shoot! Geef gerust aan hoe je je voelt op dat moment. Tijdens de shoot vind ik het leuk om mijn creativiteit en enthousiasme te gebruiken. Ik fotografeer wat jou als persoon, als stel of als gezin uniek maakt. Dat doe ik op een manier die bij jullie past: spontaan, ongedwongen en enthousiast.

 

Tijdens de shoot zal ik jullie aanwijzingen geven, dat gaat heel spontaan! Na een paar minuten ben je de tijd vergeten en gaat het vanzelf. We nemen rustig de tijd voor de shoot, en maken verschillende soorten foto’s. Zodat jij na de shoot denkt: dit was geslaagd!

Ik weet zeker dat je zo helemaal voorbereid bent voor de shoot. Heb je nog vragen? Laat het me gerust weten door even een berichtje te sturen. Dat kan via de mail: janneke@jantasie of via Facebook of Instagram!

BEKIJK OOK ANDERE BLOGS