SCHOOL | VAN VROUW TOT VROUW


Ik wil jullie vanaf nu meer van mijn werk op mijn grafische opleiding laten zien! Vandaag laat ik je één van mijn onderzoeken zien, een visueel essay!

Wanneer jij opstaat, en in een blik in de spiegel werpt, op welke manier kijk jij naar jezelf? Zie je jezelf als een sterke vrouw of man? Waarom trek je een spijkerbroek aan naar je werk of naar school en waarom moét je eigenlijk die nieuwe Nike Sneakers hebben? Deze vragen inspireerden mij om een visueel essay te maken. Een essay dat door beeld laat zien dat er een ideaal bestaat in onze samenleving, een luchtbel die reflecteert hoe de vrouw van nu eruit zou moeten zien. Vandaag laat ik je zien hoe dit ideaal van mijn doelgroep, de vrouw tussen 20-30 jaar is veranderd sinds 1950, en hoe dit onderzoek tot dit essay heeft geleid. In het essay onderzocht ik wat het heersende beeld van de vrouw per periode was en door welke ontwikkelingen dit beeld werd versterkt. Hier zie je de jaren 50: Waarom wordt de vrouw als zorgzaam gezien, en waarom wordt ze altijd met huishoudartikelen op de foto gezet?

In de jaren 70 was het beeld van de ‘zorgzame’ vrouw compleet verdwenen en was de vrouw instaat om haar mannetje te staan, om zelf keuzes te maken en te laten zien dat ze gelijk was aan het andere geslacht. Ook de acceptatie en uiting van seksualiteit veranderde. 

In de Jaren 80 zien we de sterke, volwassen zakenvrouw die haar uurtjes na het werk spendeert de sportschool. De vrouw is fit, fris, energiek en staat met beide benen in de maatschappij. Interessant dat deze trend ook anno 2014 erg in trek is bij meiden van mijn leeftijd. 

In de jaren 90 zien we dat het beeld van de vrouw steeds meer een imago wordt. Dit beeld wordt steeds minder eenzijdig, maar het beeld wordt ook steeds meer gericht op het uiterlijk van de vrouw. 

Anno 2014: Het ideaalbeeld van de vrouw is erg veelzijdig. Ze is een individualist, een carrièretijger, maar haar uiterlijk is ongrijpbaar geworden door de komst van fotobewerkingsprogramma’s. Door de komst van photoshop is het onmogelijk geworden om het ideaalbeeld nog na te streven, vandaar dat we veel tegenstand en sympathieke Dove-reclames over ons heen krijgen. Aan twee kanten wordt er aan de vrouw getrokken! Dit onderzoek heb ik toegepast op mijn eigen uiterlijk als symbool voor de verandering van het ideaalbeeld. Door photoshop te gebruiken heb ik vanaf 1950-2014 geprobeerd te laten zien hoe dit ideaalbeeld veranderde, hoe de vrouw van behoudend naar uitdagend veranderde, en hoe het gebruik van photoshop dit ideaalbeeld ongrijpbaar heeft gemaakt.Het is vreemd om jezelf te zien met ontzettend veel lagen photoshop. Ik vind mezelf hier niet ‘mij’ meer, ik lijk wel een pop met opgeblazen lippen. Wat vind jij?Dit is een kleine samenvatting van het onderzoek!


Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een kleine sneakpeek van mijn werk te zien. Wat vind jij van het ideaalbeeld van de vrouw nu? Ben je het ermee eens? 
Natuurlijk is dit slechts één opdracht, als jullie het leuk vinden zal ik meer laten zien! Ik wil je echt even stimuleren om na te denken over waarom jij je eigenlijk kleedt zoals je nu doet! 

Wat vind jij van het ideaalbeeld van de vrouw nu? Ben je het ermee eens? 
Subscribe

Comments

comments